Ik ben er
En als het dan zo is
leg ik mijn pad
naast het jouwe
en loop ik met je mee

(Gerdine Smit)

Over mij

Ik ben Jeanette Koekkoek (1968). Ik ben een vrouw van de diepte en de essentie; ik hou ervan om naar de kern te gaan. Daarin zoek ik steeds naar manieren om te ‘helen’, omdat ik van mensen hou. Ik heb Zinkracht in 2007 opgericht omdat ik op deze manier mensen, organisaties en mijzelf het meest dienstbaar kan zijn. Ik doe dit werk met veel plezier!

Mijn werkwijze

Liefdevol en onderstroom

Ik werk vanuit mijn bezieling, vanuit de liefde die ik voel om mensen en organisaties te helpen in hun groei naar bewustzijn. Ik heb een groot hart, wat mensen helpt zich te openen. Ik heb diep respect voor wat er in ieder mens leeft en een groot vertrouwen dat wat zich wil ontvouwen dat ook doet. Vanuit die liefde en dat vertrouwen werk ik. Ik heb ‘heldere ogen’ die vanzelf op meerdere lagen kijken. Naar jou en jouw familiesysteem. In organisaties de ‘persoonlijke laag’, ‘team- proceslaag’, ‘onder-laag’ en ‘de omgeving /buiten’. Dit ‘inclusieve kijken en voelen’ samen met het onderzoeken ‘wat de film is en waar het echt over gaat’ gebeurt bij mij vanzelf. Het effect is dat de ontwikkeling ‘bestendig en duurzaam’ is omdat het coherent is. Wat ik graag doe, is mensen leren om ook op verschillende lagen te gaan kijken en werken.

Mijn werkstijl is warm, openend, enthousiasmerend én direct en waar dienend confronterend. Daarmee ontstaan mooie dingen; die fijn maar soms ook pijnlijk zijn. Die twee gaan bij mij altijd samen: door de tranen heen lachen.

Laten stromen: essentie en rustpunt

In mijn werk zoek ik altijd naar de essentie, de ware intentie waar het bij jou, jouw team of organisatie over gaat. Ik help om de weg naar binnen te gaan, te ontdekken waarin de vervulling, betekenis en gaven liggen. Over “de creatieve binnenruimte” die elk mens, team en organisatie heeft en hoe de energie kan stromen als je van daaruit werkt en leeft. Op de weg naar binnen kom je ook altijd ‘het oude zeer’ tegen; zoals frustratie, machteloosheid, angst, pijn en verdriet. Ik begeleid in het onder ogen komen, het aangaan en het insluiten hiervan. Hierdoor groeit de ruimte en vrijheid om steeds voller de talenten in te zetten en van betekenis te zijn. Ik hou ervan dit ook heel concreet en praktisch te maken. Het is een groeiproces naar heelheid.

In elk groeiproces is het zoeken naar een goede balans tussen ‘ontspanning en inspanning’,  ‘bedding en ambitie’ en ‘draagvermogen en daadkracht’. Ik bied een plek van rust en verdieping en leer hoe je die in jezelf zelf kunt maken. Hoe je steeds weer ‘jezelf tot rustpunt kunt zijn’ en hoe je dat als groep doet. Je gaat voelen hoe ‘kracht en bezieling’ verbonden zijn met ‘rustpunt’ en hoe die twee elkaar voeden en nodig hebben. Hoe je een stevige basis –  bedding – maakt voor jezelf, jouw team of organisatie van waaruit je een krachtig bouwwerk kunt maken.

Vanuit het ervaren en doen

Ik werk veel vanuit ‘het ervaren’: doen en ontdekken wat het je doet, hoe het voelt, wat je ervaart. Naast het hoofd – praten en analyseren – is er veel ruimte voor hart, ziel en handen. Dan gaat het om voelen en ervaren, werken vanuit de stilte, werken vanuit de intuïtie. In het ‘doen en ervaren’ maak ik veel gebruik van opstellingen en energetisch lichaamswerk. Hiermee open je als mens en organisatie ‘alle registers’ en leer je als mens voller te leven en als organisatie vol voor ‘jouw bedoeling en taak te gaan’.

Achtergrond

Van de aarde naar de mensen

Ik begon als leraar biologie en aardrijkskunde. In mijn studie fysische geografie die daarop volgde bekwaamde ik mij tot landschapsecoloog. Ik verdiepte mij in de werking van ecosystemen; hoe elk deel onderdeel is van een groter geheel en hoe ingenieus het elkaar voedt en beïnvloedt.

Zo’n tien jaar lang was ik adviseur en projectleider bij adviesbureau DHV(RoyalHaskoningDHV). Ik richtte mij op de ruimtelijke inrichting van ons land. Ook werd ik leidinggevende en door het leidinggeven groeide mijn interesse voor de mens en wat hem ‘van binnen beweegt’. Op dat spoor ging ik door bij woningcorporatie Portaal. In de periode Portaal leerde ik over ‘leren en ontwikkelen van mensen en organisaties’. Na een leidinggevende functie werd ik begeleider van organisatie-ontwikkeltrajecten, begeleidde teams en werd coach. Ik leerde hoe boeiend en ingewikkeld organisatiesystemen zijn, over de hele lagen en de onderlinge beïnvloeding (zoals bij ecosystemen).

Ook merkte ik het belang van ‘buiten het organisatiesysteem staan’  maar wel ‘liefdevol betrokken zijn’ om te kunnen zien wat er speelt en te helpen bij mensen en organisaties.

In het werk als begeleider en ontwikkelaar vallen ‘wie ik ben’ en ‘wat ik doe’ samen. Dit vak versta ik ‘van binnenuit’ en Zinkracht in 2007 oprichten was een logisch vervolg.

Mijn rugzak

Mijn scholing tot begeleider vond ik bij Reviresce (tweejarige coachopleiding), Bert Hellinger Instituut (begeleiden van opstellingen), Phoenix-opleidingen (begeleiden van organisaties), Yogadocent Transformational Hatha Yoga,  Taoïsme (Jaap Voigt), Traumawerk (Gwen Timmer). Ik ben gecertificeerd coach en geschoold in de psychologische stromingen van Karakterstructuren (Reich/Lowen), Transactionele Analyse (Berne) en Ontwikkelingspsychologie van Erikson, NLP, Systemisch werken van Hellinger, traumaverwerking (Levine, Ruppert). Verder volgde ik een communicatieopleiding (senior communicatie, Van der Hilst) en een Management & Professional Development programma op Nyenrode.