Vraag niet aan de wereld,
wat de wereld van jou wil.
Maar vraag aan jezelf,
wat jou tot leven brengt.
En breng dat in de wereld,
dat wat jij bent.

(naar Howard Thurmon, minister)

Coaching

Bij persoonlijke begeleiding help ik je bij het zien van jouw pad. Door ‘aan te gaan’ wat op jouw pad komt, ontdek je jouw levenspad. Zo kun je bijvoorbeeld voor de zoveelste keer gedoe hebben met een collega of partner. Dan vraagt het moed om naar jezelf te kijken en te ontdekken waar het in ‘het gedoe’ nu echt over gaat. Waar haak je op aan en wat zegt dit over jou zelf? Je leert je eigen gebruiksaanwijzing. Zo krijg je meer inzicht in jouw persoonlijkheid: je buitenkant met zijn reactiestrategieën, afweermechanismen en overleefgedrag. En jouw kwetsuren: pijn die je veelal onbewust in je draagt en die je overleefgedrag triggeren. Jouw kern – jouw binnenruimte-  met jouw gaven, verlangens en jouw bedoeling als mens.

Resultaat is dat je meer innerlijke ruimte krijgt om jouw werk en leven, voller te leven. Persoonlijke begeleiding is per definitie maatwerk en kent accenten:

Persoonlijke coaching

In je leven loop je vroeg of laat tegen jezelf aan. Er is een moment dat je ontdekt dat het terugkerende thema’s zijn die je als een ‘pakketje’ meedraagt in jouw leven. Zoals:

  • ‘Er is iets bij mij dat “het steeds beter wil doen dan de ander”, ik zit in een continue overdrive waarin van alles ‘moet’…. Met mijn 45 jaar hoef ik me echt niet meer te bewijzen. Ik word zo moe van mezelf, net als mijn vrouw’.
  • ‘Het werkt niet meer, ik weet het diep vanbinnen, maar ik handel er niet naar. Ik blijf maar doorgaan maar eigenlijk ben ik doodmoe en ben ik op… Maar als ik daaraan ga toegeven…. Dus ga ik maar door’.

In de coaching kijken we naar jouw thema’s. Van waar ken je het, waar vindt het patroon zijn oorsprong? En wat heb je onder ogen te zien? En wat is eigenlijk je diepste wens of verlangen?

Door zo te kijken, kom je achter ‘de mooie parels’ van jezelf die in je eigen thema’s verscholen liggen. Ook leer je hoe je oude patronen doorbreekt. Je merkt je ‘oude gedrag’ steeds eerder op en leert andere antwoorden te geven. Je handelt anders, meer adequaat op de situatie, en je handelt vanuit wie je bent.

Bezieling in je werk

School- en werkkeuzen zijn logisch en planbaar, of toch niet? Het is boeiend om te ontdekken hoe je in jouw keuzen onbewust trouw bent aan jouw systeem van herkomst, aan bepaalde idealen en of waarden. Cliënt: ’Zo weet ik nu dat mijn enorme drijfveer om te studeren alles van doen heeft met mijn oma. Ze was intelligent, maar mocht niet leren… Dat deed ik dus eigenlijk voor haar… Maar eigenlijk wil ik niet met mijn hoofd werken, maar met mijn handen…’.

Bij loopbaancoaching gaan we op zoek naar bezieling in jouw werkleven. Daar nemen we jouw loopbaangeschiedenis – met bewuste en onbewuste keuzen – in mee en alles wat je daarin ontwikkeld hebt. We zoeken naar waar jij werkelijk naar verlangt en wat jou echt voldoening geeft. We kijken naar talenten en gaven. Het zijn ‘rode draden’ die je heel je leven al bij je draagt. Hoe ga je ze herkennen? Ook kijken we wat jij nodig hebt om de stappen te gaan maken die nodig zijn en of wat je mogelijk weerhoudt om stappen te zetten.

De diepte in...

Je bent een bewust levend mens, en je weet zo langzamerhand heel goed wat jouw thema’s in het leven zijn vanuit eerdere begeleiding en levenservaring. Maar er zijn vraagstukken, waar je zelf niet uit komt:

  • “ Ik weet ondertussen heel goed wanneer ik mijn hoofd inzet vanuit overleefgedrag of als mijn gave “om te duiden wat er is”. Maar ik ontdek ook hoe vaak ik eigenlijk afwezig ben… Ik wil het graag anders. Maar mijn lijf neemt het gewoon over… ik kan er niet bij”.
  • “Ik hou enorm van mijn nieuwe partner, maar we komen steeds in geruzie, terwijl ik het echt niet wil. Iets anders in mij neemt het over en ik raak mezelf erin kwijt….”.

Onze diepste patronen ontstaan voordat we konden denken en waarnemen. Dat kom je in het gebied van “voor de woorden”. Het zijn sensaties van je lichaam en ‘vage’ gevoelens. Zoals het vastzetten van spanning in lijf, adem die hoog is en stokt, trillen van je lijf en/ of je hoofd valt uit etc.

Voor het werken “op de onderlaag” werk ik naast het duiden met het hoofd juist ook met andere werkvormen. Zoals kleine opstellingen: familieopstellingen, opstellingen van delen van jou etc. En ook lichaamsoefeningen waardoor je meer contact leert maken met ‘de delen en spanningen’ in je lijf om er zo ook meer vertrouwd mee te raken en meer contact en toegang toe te krijgen.

Leidinggeven van binnenuit

In de rol van leidinggevende komen functioneel en persoonlijk leiderschap samen. Hoe doe je dat? Je leert optimaal gebruik te maken van jouw eigenheid, persoonlijkheid en jouw eigenaardigheden in de rol als leidinggever. Je krijgt handvaten om een dienend leider te zijn.

Om leiding te geven van ‘binnen uit’ coach ik op:

Jouw leiderschapsthematiek

Jouw geschiedenis is een belangrijke bron: de rolmodellen, de leiding, autoriteit en voeding die je kent of die juist ontbrak. Je gaat ervaren hoe jij daar mee hebt leren dealen en wat jouw natuurlijke neiging van leidinggeven is. Wat is je essentie en wil je brengen? Hoe kun jij een dienend leider zijn?

 Jouw kleur als (bege)leider

Je krijgt inzicht waarop mensen jou uitkiezen, jij mensen inspireert. Waarop willen zij zich door jou laten (bege)leiden? Wat zijn jouw kwaliteiten en eigenaardigheden? In welke context voeg jij met jouw eigenheid de meeste waarde toe?

Autonomie – versterkend

Hoe (bege)leid jij zodat je collega’s meer autonoom worden en steviger staan en gaan. Wat is daar voor nodig, van jou en je collega’s?  Hoe stem jij af op de kwaliteiten en potenties van je collega’s en hoe waardeer en stimuleer je die?